1 – 2 tonnia enemmän per hehtaari
Helsingin Myllyn tuotantojohtaja Ville Mäki on tyytyväinen vastuullisuusviljelyohjelman myötä myllylle saatuun kauraan. – Kaura on ollut todella laadukasta ja isokokoista eli saanto on ollut erittäin hyvää, hän kertoo.
Hyvä tavallisen kauran sato Etelä-Pohjanmaan alueella on ollut noin 5 tonnia hehtaarilta, kun vastuullisuusviljelyohjelmassa mukana olleilla tiloilla satoa saatiin 6–7 tonnia per hehtaari.
Satokauden 2022 parhaimmat tulokset huomioitiin kunniakirjoilla. Korkein hehtolitrapaino, 64,7 kiloa oli Marko Rintatalolla, matalin seulontaprosentti 0,96 % Mikko Hölsöllä ja optimaalisin kosteusprosentti 12,6 % Anssi Soinilla.
– Kaikilla näillä on merkitystä siihen, miten kaura toimii myllyssä. Kosteusprosentti vaikuttaa siihen, kuinka helposti kaurasta lähtee kuorintalaitteessa kuori. Jos kaura on liian kuivaa tai liian kosteaa, saattaa hiutalepakkaukseen päästä kuoria ja se harmittaa aamupuuroaan syövää kuluttajaa. Saannon kannalta on tärkeää, että jyvä on tarpeeksi iso eli kun se laitetaan kahden millimetrin seulaan, mahdollisimman vähän menee läpi, muistuttaa Mäki.
Tarvittaessa gluteeniton kaura on jäljitettävissä tilalle asti. Helsingin Myllyn kauran ostopäällikkö Pekka Kultti vihjasi viljelijöille, että tuotteen parasta ennen päivän ja oman kippiaikansa perusteella he voivat päätellä, onko kyseisen pakkauksen sisällä oman tilan kauraa.